U bezoekt onze webshop met een verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de webshop niet optimaal werkt. We raden aan om onze webshop in Google Chrome, Firefox, Edge of Safari te gebruiken. Neem gerust contact met ons op als u er niet uitkomt.
Selecteer een verlanglijst

Vloerverwarming: een hot item!

Wellicht merk je het ook in de winkel: vloerverwarming is een hot item bij de aanschaf van een nieuwe vloer. Vaak bestaat er bij de consument nog het verouderde beeld dat een houten vloer niet samengaat met vloerverwarming. Tijd om voorgoed af te rekenen met dit beeld! Maar welke punten neem je eigenlijk mee in je verkoopadvies voor een Hollandsche Vloer?

Massief hout versus meerlaags parket

Vroeger werd parket alleen van massief houten planken gemaakt. Massief hout is erg gevoelig voor vochtwisselingen. Vloerverwarming maakt lucht droger, massief hout krimpt daarvan en er ontstaan scheurtjes en naden. Richting de jaren 80 en 90 maakten houten vloeren dankzij nieuwe technologieën een enorme ontwikkeling door. Zo werd onder andere het meerlaags parket ontwikkeld, het ideale type houten vloer voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Dankzij het meerlaags-systeem waarbij alleen de toplaag uit massief hout bestaat en de andere laag uit stabiel ander materiaal, ontstaat een samengestelde vloer die uitstekend geschikt is voor vloerverwarming en die de verschillen in relatieve luchtvochtigheid veel beter kan opvangen. Het beeld dat alleen plavuizen of PVC-vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming kan dus meteen van tafel!

Hollandsche Vloeren®: duoplank

Meerlaags parket is er in twee opbouwsystemen: als tweelaags parket, ook wel duoplank genoemd, en als drielaags parket. Hollandsche Vloeren® is een duoplank, met een toplaag van circa 2,5 tot 3,6 mm dik Europees eiken op een stabiele drager van watervast verlijmd berkenmultiplex. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid zich tussen 45-65% RLV bevindt, werken Hollandsche Vloeren® dankzij deze tweelaags opbouw nagenoeg niet en kunnen ze probleemloos worden geïnstalleerd op vloerverwarming en -koeling. Voor het beste rendement en blijvende kwaliteit worden de vloeren volledig verlijmd. Zwevende toepassing kan in veel gevallen, maar is afhankelijk van het vloerverwarmingssysteem en de toegepaste tussenvloer.

Warmtedoorlaatweerstand

Bij de combinatie van een houten vloer met vloerverwarming is de warmtedoorlaatweerstand van de vloer een bepalende factor. Deze wordt aangeduid door middel van de R-waarde. Hoe lager de R-waarde, hoe beter de vloer warmte doorlaat. De R-waarde voor alle Hollandsche Vloeren is 0,08 m2 K/W. Dat is netjes binnen de geldende norm van 0,10 m2 K/W die vloerverwarmingsleveranciers bij lage warmte vloerverwarmingssystemen als eis stellen.

Voorschriften en opstookprotocol

Voor de installatie van een Hollandsche Vloer in combinatie met vloerverwarming gelden een aantal voorschriften en basisrichtlijnen. Hierin staan onder andere aanwijzingen voor de maximum oppervlaktetemperatuur van de afgewerkte vloer, het toepassen van een vochtscherm op de dekvloer en de diepte van de verwarmingsbuizen in de ondervloer. Daarnaast is er een algemeen opstookprotocol dat door eindgebruiker gevolgd dient te worden. Deze voorschriften en het opstookprotocol kun je via onderstaande links downloaden. Deze documenten zijn ook altijd in te zien en te downloaden via de dealer login op de Hollandsche Vloeren website, je vindt ze daar in het mapje ‘HV_documentatie’.

 

Voorschriften voor het leggen in combinatie met vloerverwarming

Algemeen opstookprotocol

Scroll to top